Garázskapu felülete – ajtófelület szerkezete

Garázskapu szekció

A garázskapu felülete attól függ, hogy milyen típusú szelvényeket választanak a garázskapu gyártásához. A garázskapu szekció az egyes lécek vagy alkatrészek, amelyekből a garázskapu szárnya áll. Ezeket a szakaszokat általában az ún. szendvicsszerűen. Ez azt jelenti, hogy a szelvény mindkét oldalán egy-egy acéllemez található, a két lemez között pedig leggyakrabban poliuretán hab van. Egyes esetekben a gyártó alumíniumlemezeket is használ.

Hatékony garázskapu faborítású felület

A garázskapu felülete tehát attól függ, hogy az acél (vagy alumínium) lemezek hogyan vannak megmunkálva. A legrégebbi és talán még mindig a legelterjedtebb kapu felületkezelési módszer az ún. fadíszes kivitelben. A kapu felületének szerkezete a fakéregre hasonlít. Ez a garázskapu kivitel a leghatékonyabbnak tekinthető a garázskapu karbantartása szempontjából. Mivel a garázskapu gyakran közvetlenül az utcára nyílik, ki van téve a környezetéből származó szennyezésnek. A kapu finoman texturált felülete biztosítja, hogy az apró szennyeződések és kisebb karcolások gyakorlatilag láthatatlanok legyenek.

Ipari stukkó felület

Hasonló típusú garázskapu felületet használnak a garázskapuk ipari kialakításánál is. A felületi textúra egy kicsit durvább, a gyártók stukkó textúrának is nevezik. Ezenkívül a kapu felülete hasonlít az épület falain lévő vakolat textúrájára. Karbantartása is hatékony és egyszerű. Az ipari területeken a garázskapuk ki vannak téve az áthaladó gépek által okozott különféle karcolásoknak és ütéseknek. Ezért egy ilyen kapu felülete különösen alkalmas erre a környezetre.

Elegáns sima garázskapu felület

Ha a garázskapu nem közvetlenül az utcára nyílik, hanem kerítéssel védett és az úttól távolabb van, az ún. sima garázskapu felület. Manapság egy ilyen felület nagyon népszerű. A kapu sima felülete jelenleg a modern épülettípusok számára a legesztétikusabb. Jellemző, hogy a leggyakoribb garázskapu szín, amely ehhez a kivitelhez társul, a szürke vagy az antracit. A kapu felületének sima felül ete nem érzékeny a szennyeződésekre és karcolásokra. Azonban minden ilyen hiányosság jobban látható rajta. Ezért a fenntartása is nehezebb. Ha tehát garázskapuját a jelenlegi trendnek megfelelően szeretné tartani, gyakrabban kell tisztítania.

Jellemző poligrain

A találmány a garázskapu felületek típusaiban az ún. poligrain módosítás. A felület megjelenésében a finom homokra hasonlít. Általában sötét színű garázskapu szekciókhoz használják, amikor a textúrája a leginkább kiemelkedik. Az ilyen kivitel nagyon látványosnak tűnik, de a vásárlónak felárat kell fizetnie érte. Ma azonban az ilyen kiigazítás díja nem olyan magas. Sötét színű részekben a komoly gyártók még raktáron is tartják. Így nem kell végtelen heteket várni egy különleges rendelésre.

Scroll to Top