5 lépés a szekcionált garázskapu kiválasztásakor

A szekcionált garázskapu kiválasztásakor kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, hová kerül majd a kapu. Számos lehetőség van, és az átjáró attribútumainak kiválasztása ezektől függ. Annak érdekében, hogy az eredmény a lehető leghatékonyabb és leghatékonyabb legyen.

Szekcionált garázskapu – méretbeli feltételek

A garázskapu méretének meghatározása a legegyszerűbb a választási lehetőségek közül. Ezt vagy a garázsnyílás meglévő mérete határozza meg, vagy azt, hogy milyen és hány autó fog parkolni a garázsban. És ennek megfelelően kiszámítjuk az ideális lyukméretet. A kapunak kb. 5-10 cm szélességben kell túlnyúlnia a nyíláson. A magasság, attól függően, hogy mennyi helyünk van a nyílás tetejétől a mennyezetig. Számoljon azzal a ténnyel, hogy a síneknek, amelyekben az ajtó mozog, szükségük van némi helyre a garázsnyílás felett. Legalábbis körülbelül 15 cm. Speciális esetekben ez még kevesebb is lehet, de ez a kaput némileg drágábbá teszi, mivel a kapu problémamentes működéséhez speciális pályarendszerre van szükség.

Szekcionált garázskapu – tervezési feltételek

A garázskapu kialakítása négy alapvető kialakításban létezik. A legelterjedtebbek az univerzális kialakítású övek. Az egyik, körülbelül 50 cm magas részen körülbelül 10 cm széles csíkok vannak. A vásárlók egyre inkább a sima kialakítást kérik – a teljes 50 cm-es szakasz sima, így a kapu nézeti oldaláról csak a szakaszok közötti hézagok láthatók. Egy normál kapun körülbelül 4-5 ilyen van. Valami a kettő között – design csíkok – itt az egyes részeket csak egy-egy csík választja el. Az utolsó a legklasszikusabb változat, amelyet egyre kevesebb vásárló igényel – a kazettás kivitel. Ez a kialakítás régebbi házakon látható, még abból az időből, amikor a szekcionált garázskapu még szokatlan volt a környékünkön.

Szekcionált garázskapu – színfeltételek

A klasszikus fehér. A legtöbb vásárló még ma is a klasszikus fehér kapu után nyúl. Természetesen nem fogunk elrontani semmit. A színt a ház homlokzatához, az ablakkeretekhez igazítjuk, de figyelembe vesszük a kapu beépítési helyét is. Hadd magyarázzam el. Ha közvetlenül az utcára nyílik a kapunk, ahol nagy a forgalom, és az elhaladó autók szennyezik a kaput, például az esővíz fröccsenésével, akkor világosabb színt válasszunk a kapuhoz – itt a népszerű klasszikus fehér szín a megfelelő. Ha déli fekvésű garázsunk van, szintén nem a legboldogabb, ha sötét színeket választunk. A kapu acélfelületét túlzottan felmelegíti a nap, ha sötét színű. Néhány év elteltével a szín elhalványul, és a probléma megszűnik. A jelenleg népszerű sötétszürke vagy sötétbarna színeket csak olyan helyeken használja, ahol a garázskapu védve van a naptól és a szennyeződésektől. Jelenleg a legnagyobb szerkentyű a garázskapu személyre szabott grafikai nyomtatása.

Szekcionált garázskapu – felületi feltételek

A szekcionált garázskapuk felülete általában az úgynevezett famintás szerkezetű. Egyesek narancshéj textúrának is nevezik, mert hasonlít a narancs felületére. Az ajtószelvények ilyen típusú felületkezelése a legmegfelelőbb és egyben a legelterjedtebb is. A kapu felülete ellenáll a kisebb karcolásoknak, és a kisebb szennyeződések sem nagyon látszanak. Hasonló felület a stukkófelület, más néven vakolatfelület. Ugyanazért, amiért a narancssárga felület – mert hasonlít a vakolat textúrájára. Elsősorban ipari kapukhoz használják. A jelenleg népszerű sima felület igazán sima és igazán látványosnak tűnik. Kicsit problémásabb a karbantartás, különösen, ha sötét színnel kombinálják. De valakinek megéri a hatást, ez egy igazán szép garázskapu kivitel.

Néha találkozhatsz egy homokszemcsésnek nevezett felülettel is – különösen sötét színekkel nagyon látványosan néz ki. A felület tényleg hasonlít a homokra, de azért felárat kell fizetni. Ha új garázskaput szeretne vásárolni, gondolja át előre az összes, az ajtó megjelenésével és funkcionalitásával kapcsolatos igényét, és ha lehet, ne kössön kompromisszumokat.

Scroll to Top