Ajtó kialakítása – a garázskapu felületének színezése

Színes garázskapu kialakítása

A garázskapu kivitelezése fontos a tartósság és a könnyű karbantartás szempontjából. Az első garázskapu-kialakítás a piacon fehér színben volt, felár ellenében más színeket is választhatott. A festést különböző vállalatoknál végezték, amelyek nem voltak részei a gyártási folyamatnak. Ez különböző hibákhoz vezetett, például a garázskapu egyes részeinek színének eltéréseihez. Gyakori volt, hogy egyes gyártók a takarékosság jegyében olcsó bevonatokat használtak a garázskapuk szekcióin. Így a garázskapu több éves használata után az ügyfél azt tapasztalta, hogy a festék hámlik vagy kifakul. Egy ilyen módon érintett szakasz javítása nagyon nehéz, és gyakran jobb volt a teljes kapu cseréje.

Fa utánzat

A fa utánzatú garázskapu kialakítása később jelent meg a piacon, mint a RAL szabványos színei. Kezdetben nagyon korlátozott volt a választék, a garázskapuk gyártói csak arany tölgy és sötét tölgy színű faimitációban kínáltak kiviteleket. Később, a vásárlók megnyerésére törekedve, elkezdték bővíteni a felületi minták választékát, hogy az ablakgyártóknak is megfeleljenek. Az ügyfél általában a kapu mintáját a ház ablakainak színéhez igazította. Ma már a garázskapuk széles választéka létezik fa utánzatban. Ez a garázskapu-kialakítás nagyon népszerű az ügyfelek körében. A dekorok választéka az eredeti aranyszínű tölgyfától a népszerű sötét tölgyfán át az olyan exkluzív dekorokig terjedt, mint a dió vagy a mahagóni.

Egyes gyártók megpróbáltak pénzt keresni az ún. exkluzív dekorációkat, ami azonban komolytalan volt. Az egyedi garázskapu-kialakítások gyártásakor az exkluzív fa utánzásának magasabb költségei nem merülnek fel, mint a valódi fa esetében. Az ügyfelek gyakran nem ismerik fel ezt a tényt, és feleslegesen fizetnek a garázskapu úgynevezett különleges kialakításáért. Remélhetőleg ma már nem találkozik a vásárló ezzel a gyakorlattal, köszönhetően a jó hírű garázskapu gyártóknak, akik valódi terméket kínálnak a vásárlónak valódi áron.

Felületkezelési technológia

A garázskapu kialakítása – fa utánzat kezdetben technológiai szempontból problémás volt. A gyártók a garázskapu szekciók felületére felvitt fóliák technológiáját alkalmazták. A színes fóliákat nyomás és magas hőmérséklet alatt vitték fel a garázskapu szekciók acélfelületére. A kapu felülete így a fafelületek különböző színű fóliájából állt, amely a fa felületek különböző színeit utánozta. Néhány év elteltével azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a fóliák néhány kapunál kezdenek leválni. Esztétikai szempontból ez nagy problémát jelentett, mivel a hámlást nem lehetett megállítani, illetve. Helyesbítés. Az ilyen ügyfelek esetében az összes garázsszekció teljes cseréjére volt szükség, ami általában nem a legolcsóbb megoldás. A déli oldalon található kapuk szenvedtek a leginkább ettől a betegségtől. A nap és a hő hatására a fóliák néha már négy-öt év használat után elkezdtek leválni a garázskapukról. A garázskapu kialakítása tehát jelentős hiányosságokkal küzdött.

Az ilyen tapasztalatok után, amikor a komoly gyártóknak gyakran kellett kifizetniük a szakaszok cseréjének költségeit, a filmbevonási technológiát feladták. A fa utánzatú ajtó kialakítása azonban nagyon népszerű az ügyfelek körében, ezért megfelelő technológiát kellett keresni. Napjainkban a fa utánzatú garázskapu kialakítását különböző színezési technológiákkal (pl. Duraprint technológia) oldják meg. Ezek a technológiák tökéletesen utánozzák a fa textúráját és színét a szelvények felületén. Ezen túlmenően e technológiák alkalmazása megakadályozza a szelvények felületének időjárás általi károsodását.

Scroll to Top