protipožiarne brány

Automatikus kapuk igényes műveletekhez.

Automatikus kapuk – vezérlés

Az automata ajtókat távirányítású garázskapuknak is nevezik. Különböző terekhez tervezték őket, és az ügyfél különböző funkciókat várhat el tőlük. Az automata kapu legfontosabb funkciója, hogy távolról, érintés nélkül működtethető. Akár távirányítással, akár ipari kivitelben, mint pl. a kapu melletti falon lévő gomb segítségével. A nyomógombos vezérlést olyan műveleteknél választják, ahol az üzembiztonság érdekében az automata kapu mozgása közben látótávolságban kell lenni. Ha az ügyfél valamilyen oknál fogva nem szeretné a kaput távirányítóval vezérelni, akkor a kézi – láncos vezérlést választja.

Az automata kapuk típusai rendeltetésük szerint

A nagy igénybevételre szánt automata kapukat már nevüknél fogva ipari épületekbe tervezték. A művelet igényes jellege az átjáró használatának nagy gyakoriságából vagy az átjáró funkcióval szemben támasztott egyéb követelményekből adódhat. Bizonyos esetekben a nehézséget a párás környezet okozza – például az autómosókban. A kapu egyes elemeihez speciális anyagokat használnak. Az ügyfél különleges követelményeket támaszt az egyéb környezetben használt kapukkal szemben is – pl. száraz, hideg vagy éppen ellenkezőleg, túl meleg környezetben. Itt elsősorban a kapu szigetelése, a hő- vagy hidegáteresztő képesség különböző együtthatói játszanak szerepet.

Különösen a szupermarketekben és raktárakban a kapuk nyitásának és zárásának sebességére is hangsúlyt fektetnek. Itt az úgynevezett gyorskapukat használják. Ezek könnyű anyagokból készült kapuk, amelyeknek olyan sebességgel kell nyílniuk és záródniuk, hogy ne akadályozzák a helyiségek zavartalan működését. A gyors felhúzású automata kapukat általában távirányítóval vagy a falon lévő gombbal is működtetik. Ideális, ha a kapu áttetsző anyagból vagy áttetsző ablakokkal készül. Egy forgalmas üzemben, például egy nagykereskedelmi raktárban előnyös, ha a kapu használója látja, mi van a kapu másik oldalán.

Az automata kapukat gyakran tűzálló kivitelben is használják. Ahol a tűzvédelmi előírások megkövetelik, az épület vagy helyiség üzemeltetőjének olyan kapukat kell biztosítania, amelyek megfelelnek a vonatkozó előírásoknak. A leggyakoribb előírások tűzálló gördülő- vagy tolóajtókat írnak elő. Alternatívaként tűzfüggönyöket és füstgátlókat is felszerelnek az ilyen létesítményekben. Minden ilyen típusú tűzgátló ajtónak megvannak a maga előírt paraméterei, amelyeket az ajtó gyártójának teljesítenie kell.

Scroll to Top