Elektromos kapunyitás

Mi az elektromos kapunyitó

Elektromos kapuknak nevezzük azokat a kapukat, amelyeket nem a kézi erőnkkel, hanem egy meghajtóba dugott konnektorral nyitunk. Így született meg az elektromos kapunyitó elnevezés. Valójában ezek olyan kapumozgatók, amelyek funkciójuk, kialakításuk, teljesítményük és természetesen áruk tekintetében is eltérhetnek egymástól. Néha találkozhat a távirányítós kapu elnevezéssel is. Bár ez a meghatározás garázs- vagy bejárati ajtókra vonatkozik, a távirányító nem része magának az ajtónak.

Távirányító

A távirányító, amelyet elektromos kapunyitónak is nevezünk, a kapumozgató része. A távirányító elnevezés arra utal, hogy a kaput egy távirányítóval, néha chipnek is nevezik, kezeli. Az igazság az, hogy a kaput többféleképpen is működtetheti, és mégis egy elektromos működtetésű kapuról van szó. Használhat például egy gombot a falon vagy egy okostelefont is. A gomb és a távirányító a kapuüzemeltető szállításának részét képezi, a kapuüzemeltető okostelefonos vezérlésének lehetősége a legtöbb esetben feláras, és nem minden típusú kapuüzemeltető esetében érhető el.

Az elektromos kapunyitó ára

Az elektromos ajtónyitást a gyártó minden típusú garázskapu és bejárati ajtó esetében biztosítja. A kapu súlya, illetve lengő bejárati kapuk esetében az egyik szárny hossza fontos tényező a kapumozgató árának meghatározásában. Ha nem rendelkezik ezekkel az információkkal, akkor egyszerűen megmondhatja a kereskedőknek a kapu méreteit – szélesség x magasság -, és ők általában ebből kiszámítják a szükséges adatokat. A kapu súlya határozza meg az elektromos hajtás szükséges teljesítményét, ami természetesen az árát is meghatározza. Logikusan minél nagyobb teljesítményűnek kell lennie a meghajtónak, annál magasabb az ára. Egyes elektromos kapunyitó tartozékokat a meghajtás erejéhez társítunk. A nagy teljesítményű meghajtók esetében bizonyos funkciók, például a védőfénycellák kötelezőek. Az ügyfelek gyakran üdvözlik a jelzőfényt – villogó fényt – is, amely a forgalmas bejáratoknál nélkülözhetetlen lehet.

Kapumozgatók tartozékai

Az ügyfelek gyakori igénye a kapu gyors elektromos nyitása, szintén többnyire az ingatlan vagy garázs forgalmas bejáratainál. Elvileg minél nagyobb a kapumozgató teljesítménye, annál gyorsabb. Egyes gyártók azonban speciális nagysebességű meghajtókat is kínálnak. Hasznos lenne, ha megkérdezné a kereskedőt a nyitási sebességről, vagy összehasonlítaná több gyártó adatait. Ha van bejárati ajtaja (akár lengő-, akár tolóajtó) és garázsajtója, és elektromos ajtóvezérlést tervez, érdeklődjön a beszállítójánál, hogy mindkettőhöz kínálnak-e ugyanattól a gyártótól származó működtetőket. Ennek előnye, hogy ugyanazt a távirányítót használhatja mindkét meghajtóhoz.

Scroll to Top