Garázskapu méretei

Az autó szélessége és magassága

A garázs tervezésekor, akár családi házhoz, akár különálló garázshoz tervezzük, a garázskapu méretei fontos szempontok. Először is, figyelembe kell vennie az autó méretét – mind a szélességet, mind a magasságot. Alternatívaként a kapun keresztül szállítandó tárgyak méreteit. Ha egy egyautós garázsnyílást tervez, akkor ez a szokásos helyzet, amikor körülbelül 2500 mm-es ajtószélességgel tervezhet. Ha azonban két autónak kell elférnie a garázsban, a helyzet sokkal változatosabb. Lehetősége van arra, hogy egy nagy garázskaput vagy két kisebb ajtót válasszon, amelyeket egy oszlop választ el a vezetősínek rögzítéséhez. Ebben az esetben a garázskapuk a szabványos ajtók méreteivel rendelkeznek. A garázs belsejét azonban úgy kell kialakítania, hogy két vezetőpálya-készlet és két független garázskapu működtető is elférjen benne.

Garázskapu magassága – méretek

Garázskapu méretei – a garázskapu magassága a bejárati nyíláson keresztül szállított tárgy magasságától függ. Általában ez a méret 2000 mm körül van, ennél nagyobb méreteknél figyelembe kell venni a kapu magasabb árát. A gyártóknak vannak szabványosított méretei, amelyeket a leggyakrabban használnak, és ezek árelőnnyel járnak. Különösen a kapu magassága szempontjából fontos ez a dimenzió, a kapu ára néhány centiméternyi pluszon múlik. Ezenkívül figyelembe kell vennie a kapu külső kialakítását is. Atipikus ajtómagasságok esetén az ajtó egy részének levágása zavarhatja a garázskapu külső megjelenésének kívánt összhatását.

Garázskapu szélessége – méretek

A garázskapu szélessége szintén változó a garázskapu méretek adatainak kitöltésekor. Mint fentebb említettük, ez egy eléggé szabványos méret lehet egy autó elhelyezéséhez a garázsban. Ebben az esetben a gyártó vagy a kereskedő minden bizonnyal a lehető legjobb árkategóriát kínálja Önnek. Ha nagyobb kaput tervez, kérjük, vegye figyelembe a garázskapu gyártó által megadott maximális szélességét. A gyártók alapesetben 6000 mm-es ajtószélességig kínálnak garázskapu méreteket. A szélesebb ajtók már speciális ajtóknak számítanak, amelyek nem tartoznak a garázskapuk kategóriájába. És ennek megfelelően a gyártó határozza meg az árukat is, amelyek összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint a hagyományos garázskapuké. Nagyméretű garázskapuk esetén nagyobb teljesítményű kapumozgatóra is számíthat, ami az árában is tükröződik.

Scroll to Top