Mik azok a szekcionált garázskapuk? A különböző típusú garázskapuk előnyei és hátrányai

Kellő figyelmet kell fordítani a garázskapu kiválasztására. A garázskapunak mindenekelőtt funkcionálisnak, jó minőségűnek és biztonságosnak kell lennie. Ez természetesen nem zárja ki az esztétikai szempontokat. A megfelelő típus, kialakítás és szín vagy dekoráció kiválasztásával a garázs tökéletesen kiegészítheti magát a házat. A piacon több alapvető garázskaputípus létezik, és mindegyiknek megvannak a maga pozitív és negatív aspektusai. Ez a cikk segít kiválasztani egy olyan kaput, amely megfelel az összes követelménynek, és sok éven át szolgálja Önt..

Szekcionált garázskapuk

A szekcionált kapuknak is nevezett típus joggal az egyik legnépszerűbb garázskapu. Elegánsak, modernek és kényelmesek. Felfelé nyílnak, a vízszintes részek pedig a mennyezet alá húzódnak, így maximálisan kihasználható a hely a garázsban, és szűk helyekre is alkalmasak.

Kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, és lehetőség van arra is, hogy egy átjáró ajtót alakítsanak ki, amely kényelmes bejáratot biztosít a garázsba a gyalogosok számára. Hátránya, hogy a garázs szabad magassága kissé csökken, és a mennyezet alatti teret nem lehet más célra használni.

Garázskapuk tolóajtók

A tolóajtók hasonló elven működnek, mint a szekcionált garázskapuk, a különbség az, hogy az egyes részek függőlegesek, és nem a mennyezet alatt, hanem oldalra csúsznak. Minimális helyet foglalnak el, nem vesznek el a garázs magasságából, és előnyük, hogy a kényelmes átjárás érdekében részben kinyithatók. A szekcionált kapukhoz képest azonban alacsonyabb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, és mivel belülről szerelik be őket, nem kerülhető el a látható bélelés.

Gördülő garázskapuk

A gördülő kapuk kialakítása a redőnyökhöz hasonlítható. Az alumínium lécek egy dobozba vannak tekerve, amely kívülre vagy belülre, de akár közvetlenül az építési nyílásba is felszerelhető.

Ez az ajtótípus szinte alig foglal helyet, és ideális alacsony felhajtókkal rendelkező garázsokba és felújításokhoz. Könnyű és nagyon csendes működésű. Hátránya a magasabb ár vagy a rosszabb hőszigetelő tulajdonságok. A gördülőajtóba nem lehet ajtót beépíteni.

Lengő garázskapuk

Végül a lengőkapuk klasszikus megoldást jelentenek, amelyek olcsók, megbízhatóak és könnyen telepíthetők. A szekcionált kapukhoz képest nem foglalnak helyet a garázs belsejében, de a kifelé nyitásnak több hátránya is van – megakadályozza a parkolást a garázs előtt, és télen nem lehet elkerülni a becsületes hóeltakarítást. Ez a fajta ajtó nem alkalmazható, ha a garázs előtti terep emelkedik.

Garázskapu vezérlés

Az automatikus távvezérlésű garázskapu nyitó manapság már szinte magától értetődő minden típusú garázskapunál. Egy automata meghajtó minden bizonnyal megkönnyíti az életét – sok időt takarít meg, és felbecsülhetetlen értékű segítség, különösen rossz időjárás esetén.

Vannak olyan intelligens rendszerek is, amelyek megbízhatóan figyelmeztetik Önt, ha a kapu nyitva vagy zárva van, és lehetővé teszik, hogy bármilyen távolságból vezérelje azt, még nagyobb kényelmet és biztonságot nyújtva.

A garázskapuk megjelenése

A legelterjedtebb garázskapu anyagok az alumínium és az acél. Általában más anyagokkal, például laminátummal vagy üveggel kombinálják őket. A szekcionált garázskapuk, tolóajtók és lengőajtók kiváló minőségű festékkel testre szabhatók. Népszerűek a semleges színek – fehér, antracit, de a különböző fafajták utánzatai is.

A fából készült garázskapuk olyan luxus megoldást jelentenek, amely a következő szintre emeli az épület megjelenését. Mint minden külső faelem esetében, itt is figyelembe kell venni a megnövekedett karbantartási igényeket.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a garázskapu kiválasztásakor?

A garázskapu kiválasztásakor fontos szem előtt tartani, hogy az ilyen ajtó a legnagyobb mozgó tárgy a ház homlokzatán. Jó, ha előre átgondoljuk, mit várunk a vásárlástól.
Ha a lehető legolcsóbb terméket keresi, összpontosítson a szekcionált garázskapukra. Az ilyen kapukat nem nehéz felszerelni, de bizonyos helyigényt igényelnek.
Ha nincs legalább 13 cm hely a garázsnyílás felett, akkor egy görgős vagy lengőajtó lesz megfelelő. A lengőkapuk esetében nem ajánljuk az elektromos meghajtást az ügyfeleknek. Olcsóbb megoldásként használhat kézi működtetésű szekcionált és gördülő kapukat, vagy fizethet egy távirányítós működtetőért.

A kapu kialakításánál és színénél érdemes a nyílászárók vagy a homlokzat színéhez igazítani. Ha nem tudsz dönteni, a fehérrel nem tudsz melléfogni. A szekcionált garázskapuk és lengőajtók kialakítását is az ügyfél választhatja ki. Univerzális szíjtól, sima vagy kazettás szíjon keresztül. Jelenleg divatos a különleges technológiával nyomtatott, egyedi tervezésű kapu.

Továbbá fontos megjegyezni, hogy ha nincs másik bejárata a garázsba, akkor probléma adódhat, ha az áramkimaradás vagy az elektromos meghajtás meghibásodik. Ezekben az esetekben szükség van az ún. vészhelyzeti zár. Ez a garázskapu külső oldalára lesz felszerelve, és szükség esetén lecsatlakoztathatja a működtetőt, és kézzel működtetheti az ajtót. Ez nem vonatkozik a lengőkapukra, ahol az elektromos meghajtás nem ajánlott.

A garázskapu szállítójának kiválasztása szintén nagyon fontos. Egy átjárónak több évtizedig kell szolgálnia, és fontos, hogy mindvégig megbízható és jó hírű partnerrel rendelkezzen. Nemcsak a garanciális időszak alatt, amely általában 2 év, hanem még jóval azután is. A különböző webáruházakon keresztül történő kapuvásárlás természetesen költséghatékonyabb, de csak akkor, ha a vásárló műszakilag képzett, és maga is képes a kapu beszerelésére és szervizelésére.

Milyen garázskapuk a legnépszerűbbek az ügyfelek körében és miért?

Az ügyfelek körében a legnépszerűbbek a szekcionált garázskapuk. Elsősorban az ára miatt, de azért is, mert a színek és a minták széles választéka áll rendelkezésünkre. A szekcionált ajtók nyitáskor a garázs mennyezete alá csúsznak, így nem igényelnek helyet a garázs előtt.

Mivel a legnépszerűbbek az öves kialakítások, amelyek univerzálisak és minden típusú házhoz illeszkednek. A leggyakoribb felületkezelés az ún. narancshéjra emlékeztető, fahéjas felület. Az így elkészített részek a legellenállóbbak a kisebb karcolásokkal és szennyeződésekkel szemben.

Jelenleg a szürke és az antracit nagyon népszerű, de a fehér továbbra is klasszikus marad. Az antracit szín azonban nem ajánlott déli fekvésű kapukhoz, ahol az erős napsugárzás roncsolhatja a színt.

Egy ilyen egyszemélyes garázskapu beszerelése körülbelül 4 órát vesz igénybe, és nem igényel különösebb előkészületeket. Ha a kaput hajtással működtetik, elegendő egy 220 V-os aljzat a mennyezeten.

Szükséges-e a garázskapu rendszeres karbantartása? Hogyan kell a kaput ápolni, hogy minél tovább tartson?

A garázskapu karbantartása nagyon egyszerű. Alapvetően csak tartsa tisztán. Különösen a vezetőpályákban fordul elő néha szennyeződés, amely megakadályozhatja a kapu zökkenőmentes mozgását.
Ideális esetben az ügyfélnek szervizszerződést kell kötnie a szállítóval mind a garanciális, mind a garanciát követő szervizelésre vonatkozóan. Körülbelül évente egyszer meg kell kenni a kapu fém elemeit, például a rugókat és a különböző csavarokat, és ellenőrizni kell az elektromos meghajtást.
Természetesen még a legszorgalmasabb karbantartás mellett is történhet valami, ami a kaput működésképtelenné teszi. Leggyakrabban az alsó részhez való ütközés miatt, esetenként az elektromos meghajtás meghibásodhat, vagy egyszerűen anyagfáradás következhet be.

A leggyakoribb problémák, amelyekkel találkozhat, a szakadt rugók, a leesett vezetőkerekek, a nem működő távirányító vagy a megereszkedett szakasz. Ebben az esetben jó ötlet, ha van egy előre megbeszélt cég, amely gyorsan jön és segít megoldani a problémát.

Scroll to Top